html_5 Betina Munk blogger: Deler tricks og opskrifter
Back
Mobiltop 1
20.07.2019 | Af: Betina Munk

Betina Munk blogger: Deler tricks og opskrifter

Betina Munk fra Jerup er ny blogger på Kanal Frederikshavn. Hun har netop udgivet bogen "Glutenfri livsstil". Hun bager glutenfrit brød og kager til gæsterne på Hotel Best Western Herman Bang og Restaurant Empire i Frederikshavn.

Artikelbanner 1

Kanal Frederikshavn har tilbudt mig at skrive lidt om glutenfri livsstil, og det takkede jeg ja til på et splitsekund. Det giver jo mega meget mening for mig, da jeg selv lever glutenfrit og lige har udgivet bogen "Glutenfri livsstil".

Jeg har selv fået diagnosen cøliaki for et par år siden og kort efter fik min dengang to-årige søn Sofus også diagnosen.

Flere og flere vælger at leve glutenfrit eller at reducere indtaget af gluten i hverdagen, men for nogle mennesker er dette ikke et valgm de selv har taget. Har du fået stillet diagnosen cøliaki, er du nødt til at leve 100 procent glutenfrit resten af livet for helbreddets skyld.

Hvad er cøliaki? 
Og hvad er cøliaki? Det spørger mange mig om. Cøliaki er en autoimmun sygdom, hvor kroppen går til angreb mod sig selv og især på tarmen, når der indtages selv mikroskopiske mængder af gluten. På sigt kan det resultere i en masse følgesygdomme som knogleskørhed, stofskiftesygdomme og i værste fald tarmkræft.

Gluten er et protein, der findes især i hvede, men også i rug og byg. Havre indeholder ikke proteinet gluten, men er ofte dyrket på marker, hvor der tidligere har været dyrket korn, og derfor skal havre være glutenfri for dem med cøliaki, altså dyrket på marker, hvor der ikke har været dyrket korn tidligere.

Igennem de seneste par år er der kommet stor fokus på kosten og både vegansk livsstil og antiinflamatorisk kost er meget populært, ligesom nogle spiser glutenfrit som en form for slankekur.

Glutenfri livsstil kan være besværlig
Men glutenfri kost er ikke en slankekur. Glutenfri livsstil kan være besværlig, og den er dyr. Der er også ofte større mængder fedt og sukker i de glutenfrie produkter, der ?ndes på hylderne i supermarkedet, samtidig med at der også ofte er et lavt indhold af ?bre.

En glutenfri diæt egner sig kun til personer med et medicinsk behov, lyder opfordringen fra forskerne. Sundhedsstyrelsen anbefaler at spise varieret, hvilket er interessant, for mange danskere indtager store mængder af gluten i den daglige kost. Gluten findes i alt fra brød til pasta, færdigretter, pålæg og slik.

Bager du selv glutenfrit, vil du hurtigt lære, at det er andre teknikker, der gælder, men du vil også erfare, at kosten og melet i sig selv i den glutenfrie verden er meget varieret. Når du bager glutenfrit selv, benytter du meltyper som f.eks. ris, majs, durra, teff, hirse, quinoa, boghvede, cassava, tapioka, kikærte, soya og græskarkernemel.

I disse typer mel er skallen fra græsfrøet, frøet, kernen, kornet og så videre ofte malet med i melet, hvilket giver god næring til mave og tarm. Det er faktisk næsten en videnskab at spise og især at bage glutenfrit, men når man først har stukket snuden indenfor, åbner der sig en stor og meget spændende verden.

Jeg vil fremover byde jer indenfor i mit liv og dele både tips, tricks og opskrifter med jer.

Glutenfri ferie
Når du har ferie som glutenfri, kan det godt føles som en udfordring både når du skal på tur eller være gæst hos nogen. Men det handler i virkeligheden om at være forberedt. Først og fremmest skal du tage et par beslutninger og i forvejen vælge, hvordan du vil gøre det.

Når jeg rejser ud i verden på hotel, i ferielejlighed, sommerhus eller hos venner, har jeg altid brød og panini-grill med i bagagen. Jeg har også ofte lavet min egen færdigblanding hjemmefra, som nemt kan bages på destinationen. Det kan i starten føles både træls og pinligt at være glutenfri, men jeg har besluttet mig for at tage ansvar for mit eget liv og helbred, og derfor er det nu normalt for mig.

Jeg bager altså gerne mit favoritbrød eller boller hjemmefra og tager det med på ferie.

Panini-grill altid med på ferie
Da vi i april var på Mallorca, havde jeg i forvejen googlet og spurgt på nogle af de facebook-grupper, der findes. Det viste sig, at der både var et stort udvalg i supermarked-kæden Carrefour og en restaurant i centrum af Palma, som var 100 procent glutenfri, hvilket jo betød, at vi ofte valgte at spise der.

En panini-grill er den absolut bedste måde at varme glutenfrit skiveskåret brød eller boller på, hvis du spørger mig. Panini-grillen kan enten bringe dagsgammelt brød til livs på et minuts tid eller sprødriste brød på få minutter. Det bedste er, at den kan sættes i stikkontakten på hotelværelset, hvor et stykke brød eller to kan varmes, inden jeg går til morgenmadsbuffeten med mit eget brød. Et rigtig godt råd er at huske at slukke panini-grillen, inden du går fra værelset.

Jeg har købt min panini-grill i Netto til cirka 200 kroner, og den er super god. Du kan også købe en miniudgave online til cirka samme pris.

Vildeste luksus på Best Western Herman Bang
Er jeg på ferie i Norden, ved jeg, at Scandic-hotellerne har en lille separat afdeling med glutenfrit brød og en småkage, og da det er pakket enkeltvis, føler jeg mig sikker.

På Best Western Herman Bang i Frederikshavn bager jeg selv glutenfrit til hotellets morgenmadsgæster. Her er der tre slags brød og tre slags kage at vælge imellem. Alt sammen har jeg bagt 100 procent glutenfrit og pakket enkeltvis, så gæsterne kan få det direkte frisk fra frost og så selv åbne og varme det i den lille glutenfrie afdeling. Det er en vildeste luksus og føles som et stort udvalg for dem, som er glutenfrie.

Bliver du inviteret på middag hos folk, er du tvunget til altid at meddele i forvejen, at du er glutenfri. Er de interesseret i at vide mere og tage hensyn, kan du selv komme på banen og hjælpe eller selv medbringe lignende glutenfrie alternativer. Det føles altid kawt, men man må som glutenfri altid huske på, at det er lige så nyt for andre, som det var for en selv allerførste dag. Værd heller ikke bleg for høfligt at spørge ind til, hvordan maden bliver lavet. Det er trods alt vigtigst, at du ikke skader din krop.

Føles det anstrengende med nogle mennesker, kunne du måske overveje at komme efter middagen eller bare selv tage lidt mad med. Tag det altid med et smil i stedet for at se dig sur på det. Du er med 100 procent sikkerhed ikke den eneste, der har det sådan. Det føles blot sådan, da der er langt imellem den ene procent, som har fået diagnosen cøliaki i Danmark.

Gode opskrifter på brød til ferien finder du på min hjemmeside.

Mørkt kernebrød
Verdens nemmeste boller

Jeg er her for at hjælpe, så skriv endelig., hvis du har nogle spørgsmål eller bekymringer. I ønskes den dejligste glutenfri sommer.


Artikelbanner 2

Flere nyheder

  • Artikelbanner 3
  • Artikelbanner 4