html_5 - En stram aftale, men den er bedre end forventet
Back
Mobil-stor 1
26.05.2023 | Af: Michael Frederiksen

- En stram aftale, men den er bedre end forventet

- Det er en stram aftale, men den er bedre end forventet. Nu skal vi holde momentum og presset, når det handler om at overbevise folketingspolitikerne om, at de skal prioritere kommunal velfærd.

Artikelbanner 1

Sådan siger borgmester Birgit S. Hansen, Frederikshavn Kommune, i en kommentar til den økonomiaftale for 2024, som Kommunernes Landsforening (KL) og regeringen indgik i går. Hun er én af 17 borgmestre, som udgør KL's bestyrelse, der var samlet hos KL i Weidekampsgade under forhandlingerne.

Aftalen tilfører samlet den kommunale økonomi 2,4 milliarder kroner. Regeringen tilbød til at begynde med "kun" 1,25 milliarder kroner.

- Vi bed os fast i bordkanten. Det var op ad bakke og krævede benhårde forhandlinger, fortæller Birgit S. Hansen.

I runde tale betyder de ekstra 2,4 milliarder kroner, at Frederikshavn Kommune får godt 24 millioner kroner yderligere i 2024.

Modsat står der i aftalen, at de kommunale udgifter til administration skal reduceres med 700 millioner kroner i 2024. For Frederikshavn Kommune svarer det til syv millioner kroner.

- Det drejer sig om regelforenkling og afbureaukratisering, og derfor har vi sagt til regeringen, at de må stoppe med at sende alverdens skemaer ud til kommunerne, som vi skal udfylde, siger Birgit S. Hansen.

Puljen til særligt vanskeligt stillede kommuner forhøjes med yderligere 100 millioner kroner, så den udgør 734,4 millioner kroner. Med faldende indbyggertal og lukningen af slagteriet i Sæby vurderer borgmesteren, at Frederikshavn - efter nogle års pause - kan være en af de kommuner, som får midler fra denne pulje.

KL og regeringen nåede endvidere til enighed om, at kommunerne her og nu får 7,1 milliarder kroner i tilskud til allerede afholdte udgifter til fordrevne ukrainere, COVID-19 og inflation.

For Frederikshavn Kommunes vedkommende drejer det sig om godt 70 millioner kroner, men her understreger Birgit S. Hansen, at det er penge, som kommunen allerede har lagt ud.

- Vi kan ikke købe pædagoger, lærere eller SOSU'er for de 70 millioner kroner. Alt i alt skal vi stadig spare penge i Frederikshavn Kommune, men samlet set betyder aftalen, at vi kan stoppe de helt store blødninger, vurderer Birgit S. Hansen.


Artikelbanner 2

Flere nyheder

  • Mobil-lille 1
  • Mobil-lille 2
  • Artikelbanner 5
  • Mobil-lille 3
  • Mobil-lille 4