html_5 Forsvaret afviser Maria, fordi hun har haft kræft
Back
Mobil-stor 1
24.05.2023 | Af: Kanal Frederikshavn

Forsvaret afviser Maria, fordi hun har haft kræft

Maria Lundsgaard Houmann Andersens tidligere kræftsygdom stoppede hendes drøm om at få arbejde i Søværnet, hvor hendes far også arbejdede.

Artikelbanner 1

Den camouflagefarvede skjorte, kasketten med ankeret og et mål om at kunne forsvare sit land. Som barn fulgte Maria Lundsgaard Houmann Andersen fra Frederikshavn tryllebundet med i sin fars arbejde i Søværnet, hvor de ofte tilbragte tid sammen på Flådestationen i Frederikshavn.

Når hun blev gammel nok, skulle hun med sikkerhed selv gøre sig karriere i det danske forsvar. Men fortiden skulle vise sig at spænde ben for den i dag 34-årige Maria Lundsgaard Houmann Andersen.

Da hun havde klaret sig gennem nåleøjet, og til sidst takkede ja til drømmestillingen som maritim overvågningsassistent for Forsvaret, manglede hun blot at komme igennem en afprøvning samt værnepligt inden opstart. Her modtog hun et afslag fra Forsvaret.

- Jeg blev rigtig ked af det og syntes, det var helt hen i vejret, siger hun til TV2 Nord.

Afslaget kom, fordi Maria Lundsgaard Houmann Andersen fem år tidligere var blevet diagnosticeret med livmoderkræft.

Kræften overvandt hun, og hun fik sidenhen sin læges ord for, at den tidligere sygdom i dag ingen rolle spiller for hendes helbred. Derfor kommer afgørelsen bag på hende.

- Man får at vide, man er rask, men Forsvaret siger, man er syg, siger hun til TV2 Nord.

Hvad der derudover undrer Maria Lundsgaard Houmann Andersen, er, at afslaget kommer i en tid, hvor regeringen vil sende flere unge i værnepligt. TV 2 har tirsdag erfaret, at netop dette bliver en del af regeringens udspil til et forsvarsforlig, der præsenteres om få dage.

- Vi står i Danmark og i hele verden i en ny sikkerhedspolitisk situation, og derfor er der brug for, at vi styrker vores forsvar, siger Socialdemokratiets forsvarsordfører, Simon Kollerup, til TV2 Nord og fortsætter:

- Danmark skal have flere værnepligtige, fordi vi skal have en større rekrutteringsbase til et forsvar, der mangler hænder.

Dette sætter Maria Lundsgaard Houmann Andersen spørgsmålstegn ved.

- Så tænker jeg jo, at det er helt vanvittigt, siger hun og fortsætter:

- Når de mangler, og det hører vi jo hele tiden i Forsvaret, og at man så kan blive kasseret på at have været syg for fem år siden.

Men er det ikke fair, at de vil passe på dig?

- Jo, selvfølgelig er det da fair. Men når jeg nu får at vide, at jeg ikke har større risiko for at blive syg af kræft end andre, så forstår jeg ikke, hvorfor jeg skal passes ekstra på, siger hun.

Et stillingsopslag fra Søværnet oplyser hende om, at man stadig leder efter maritime overvågningsassistenter hos Forsvaret. Men hun konkluderer, at det næppe vil hjælpe at søge stillingen på ny. I stedet håber hun på forandringer i systemet.

- Jeg håber, de kan ændre reglerne og hjælpe nogle andre og også hjælpe mig selv, så jeg forhåbentlig kan komme ind alligevel.


Artikelbanner 2

Flere nyheder

  • Mobil-lille 1
  • Mobil-lille 2
  • Artikelbanner 5
  • Mobil-lille 3
  • Mobil-lille 4