html_5 En dejlig oplevelse med levende folkemusik
Back
Mobil-stor 1
19.03.2023 | Af: Jørn Spelling

En dejlig oplevelse med levende folkemusik

Kolonien er et svensk folk-band, bestående af brødrende Erik Rask (bas og vokal) og Arvid Rask (guitar og vokal), deres kusine Anna Möller (violin og vokal) og deres gode ven Mischa Grind (trommer, percussion og vokal). De gæstede senest Frederikshavn i 2019, før COVID-19 lagde sin klamme hånd over verden. Men fredag aften var de tilbage i Maskinhallen, dog uden Arvid Rask, der måtte blive i Sverige for at passe et sygt barn. 

Artikelbanner 1

Men selvom de således kun var en trio, var det igen en dejlig oplevelse at se det svenske band på scenen. Det er ikke uden grund, at de har vundet mange priser for deres særlige blanding af traditionel folkemusik tilsat stænk fra blandt andet nordisk spillemandsmusik og sågar lidt reggae. Alt sammen gennemsyret af nogle fantastiske vokalharmonier.

Aftenen startede stille med et melankolsk instrumentalnummer med bas og violin fulgt af ”Morgondag” og ”Alla andra”. Her blev stemningen for resten af aftenen lagt fast med et publikum, der begejstret klappede taktfast med på de hurtige rytmiske passager i numrene.

At Kolonien er et band, der bekymrer sig om naturen var tydeligt på flere numre. Tydeligst på det rene vokalnummer, den hymneagtige ”Till skogen”, der var skrevet af Mischa Grind som en hyldest til skoven, der jo dækker en stor del af Sverige og er en del af svenskernes identitet. Nummeret er også titlen på det netop udsendte album fra gruppen. Naturen var også i fokus på ”The Instinct” om den lille kobbersneppe, der var i stand til at flyve ca. 13.000 km i et stræk.

Anna Möllers bryllupsvals ”Flyger till himlen”, en smuk lyrisk sang, samt et senere heftigt tempopræget instrumentalnummer, vistnok skrevet af Annas far, viste hvor varieret gruppens materiale er.

Det var en fornøjelse at se, hvor levende musikerne var på scenen. Hvad enten han spillede indlevet bas eller tog guitaren, dansede Erik Rask rundt på scenen og det samme gjorde Anna Möller, mens Mischa Grind levende styrede rytmesektionen. Dejligt også at se og høre, hvordan publikum levede med i numrene.

Så på trods af at være reduceret til en trio gav Kolonien publikum en dejlig oplevelse af, hvor levende folkemusik kan fremføres.


Artikelbanner 2

Flere nyheder

  • Mobil-lille 1
  • Mobil-lille 2
  • Artikelbanner 5
  • Mobil-lille 3
  • Mobil-lille 4