html_5 Skrotbilerne er alligevel ikke tømt for væsker
Back
Mobil-stor 1
15.03.2023 | Af: Kanal Frederikshavn

Skrotbilerne er alligevel ikke tømt for væsker

Selv om Frederikshavn Kommune foretog tilsyn hos Knivholt Autoophug, så overså kommunens folk, at de mange skrotbiler hos skrothandleren ikke var tømt for væsker og brændstof, som loven kræver, og som kommunens ansatte skrev i tilsynsrapporten.

Artikelbanner 1

I næsten 30 år har en skrothandleren på Mariendalsvej haft for mange biler opmagasineret på sin ejendom vest for Frederikshavn, tæt på Knivholt. Nu afslører TV2 Nord, at der ikke bare er problemer med antallet af biler på matriklen. Frederikshavn Kommune har først nu opdaget, at skrotbilerne ikke har været miljøbehandlet korrekt.

Det betyder, at bilerne i en årrække kan have stået med blandt andet brændstof, kølevæske, hydraulikolie, bremsevæske og gearolie med mere på. Bilerne skal nu miljøbehandles korrekt, før de kan fjernes.

- For mig virker det bare som om, at man har været ude og har hyggesnakket. Man har sat nogle krydser i en rapport og er taget hjem igen, siger Jens Nygaard, byrådsmedlem i Frederikshavn Kommune for Nye Borgerlige.

Kommunens ansvar
Det er Frederikshavn Kommunes ansvar at lave miljøtilsyn og dermed holde øje med, om virksomheden overholder lovningen. Kommunen har lavet miljøtilsyn hos Knivholt Autoophug hvert tredje år, som loven kræver.

I tilsynsrapport skriver de, at bilerne er miljøbehandlet og dermed tømt for alle væsker, som loven kræver. Men nu har man så ved nærmere undersøgelser konstateret, at det alligevel ikke forholder sig sådan.

- Man har åbenbart nogle ansatte, som har været i en eller anden tornerosesøvn. Den er man så vågnet op af nu og har set, at bilerne ikke er miljøbehandlet, siger Jens Nygaard til TV2 Nord.

Indrømmer fejl
Frederikshavn Kommunes borgmester, Birgit S. Hansen (A), erkendte før jul, at kommunen havde handlet forkert og for langsomt i forhold til at få bragt antallet af biler ned hos skrothandleren. I dag mener hun ikke, at tiden er til at kigge bagud på fejl og mangler.

- Tiden er ikke til bagklogskab. Nu er det tid til at få rettet op derude for alvor, og det har vi i hvert fald tænkt os at følge 100 procent til ende, siger hun.

Pilen peger vel også på at I ikke har været grundige nok?

- Pilen peger på, at vi har været for langmodige, og da vi endelig kommer ind på matriklen med loven i hånden, så har vi fundet nogle ting, som vi ikke har fundet tidligere, siger Birgit S. Hansen til TV2 Nord.

Lang oprydning i vente for fynboer

Det er Jesper Hansen fra Fyns Autogenbrug, som sammen med sine folk skal stå for oprydningen hos Knivholt Autoophug i samarbejde med skrothandleren og Frederikshavn Kommune.

- Vi vil være her et sted mellem fire-seks måneder, indtil vi er færdige, så det er en stor opgave, udtaler Jesper Hansen til TV2 Nord.

Opgaven med at fjerne de mange skrotbiler er de seneste uger vokset betragteligt i omfang, efter at man opdagede, at bilerne ikke var miljøbehandlet korrekt.

- Vi skal igennem alle biler og dokumentere, at de er korrekt miljøbehandlet, inden de køres væk herfra, fortæller Jesper Hansen.

Knivholt Autoophug har miljøgodkendelse til at have 500 biler stående. I december kunne TV2 Nord afsløre, at der i næsten 30 år har været flere biler på matriklen, end man var godkendt til.

Flere biler end man troede
Frederikshavn Kommune vurderede før jul, at der var 1.200 biler. I dag er det tal justeret op til 2.000. Altså 1.500 flere, end man er godkendt til.

- Der er to løftede pegefingre her. Det ene er til ejeren. Man skal altså overholde loven, og den anden er til kommunen, og det tager jeg på mig som den øverste ansvarlige, siger Birgit S. Hansen.

Hvor mange af bilerne, der ikke er korrekt miljøbehandlet, er der enndu ikke overblik over.

- Jeg vil holde fokus på, at når bilerne er fjernet, skal der laves jordbundsundersøgelse for at se, om der er forurening, og hvis der er det, så skal vi have fulgt op på det, kræver Jens Nygaard.

TV2 Nord har i dag talt med Søren Hansen fra Knivholt Autoophug. Han ønsker ikke at udtale om sagen, men samarbejder med Fyns Autogenbrug og kommunen om oprydningen.


Artikelbanner 2

Flere nyheder

  • Mobil-lille 1
  • Mobil-lille 2
  • Artikelbanner 5
  • Mobil-lille 3
  • Mobil-lille 4