html_5 Biogasanlæg ved Sæby: Kommunen har ja-hat på
Back
Mobil-stor 1
28.09.2022 | Af: Kanal Frederikshavn

Biogasanlæg ved Sæby: Kommunen har ja-hat på

Selskabet Nature Energy vil opføre et biogasanlæg på en endnu hemmelig lokation tæt på motorvejen og Trafikcenter Sæby Syd. Frederikshavn Kommune er positiv over for projektet. Det samme er landmændene, som skal levere gylle til anlægget. Til gengæld er de lunkne ved den aftale, som de er blevet præsenteret for. Kontraktperioden er på mere end 10 år, og det bekymrer landmændene.

Artikelbanner 1

- Jeg er spændt på mine kollegers holdning til det her, og om gulerodden bliver stor nok. Typisk når vi handler foder og laver kontrakter med vores slagterier, er det et år, vi binder os for, så det er voldsomt, at det er 12-13 år, siger landmænd og næstformand i LandboNord, Torben Farum, til TV2 Nord.

Han er selv en af de landmænd, som i fremtiden kan komme til at levere gylle til biogasanlægget.

I dag kører han og kollegerne deres gylle ud på markerne. Hvis anlægget bliver en realitet, kommer de til at aflevere gyllen til biogasanlægget. Her bliver den afgasset og leveret tilbage til landmændene, som så bruger restproduktet på deres marker.

- Vi synes, at det er spændende, at man vil lave biogas i Frederikshavn Kommune. Det er jo den eneste kommune heroppe, hvor man ikke gør det, så det bakker vi op om, siger Torben Farum til TV2 Nord.

Det er Nature Energy, som står bag planerne. De har kig på flere mulige lokationer i området ved Ørtoft tæt på motorvejen ved Trafikcenter Sæby Syd.

Anlægget vil kunne være klar til at levere energi om tre år. Inden det kommer så langt, skal lokationen findes, og der skal laves VVM-redegørelse. Og så kræver det et ja fra Frederikshavn Kommune.

- Vi har ja-hatten på. Det har vi, fordi biogas er en grøn energikilde, og det har vi brug for. Det, som er altafgørende, er placeringen, og det handler selvfølgelig om det nærområde, hvor det skal være og alle de lastbiler, som skal køre til og fra, siger Frederikshavn Kommunes borgmester, Birgit S. Hansen (S).

De konkrete planer for biogasanlægget afslører Nature Energy for landmændene på et stormøde på torsdag i Frederikshavn.

Biogasanlægget skal etableres på et område på i alt 12 hektar.


Artikelbanner 2

Flere nyheder

  • Mobil-lille 1
  • Mobil-lille 2
  • Artikelbanner 5
  • Mobil-lille 3
  • Mobil-lille 4