html_5 Dan H. Andersen fortæller om Store Nordiske Krig
Back
Mobil-stor 1
25.01.2022 | Af: Kanal Frederikshavn

Dan H. Andersen fortæller om Store Nordiske Krig

Onsdag 26. januar kl. 19.00 kommer historiker og forfatter Dan H. Andersen til Frederikshavn Bibliotek og fortæller om sin seneste udgivelse: Store Nordiske Krig (1700-1721) - den drabelige og komplekse krig. Det imponerende tobindsværk er nomineret til Weekendavisens Litteraturpris 2021.

Artikelbanner 1

I maj 2021 udgav Dan H. Andersen det første danske værk i nyere tid om Store Nordiske Krig, og anmeldelserne har været overstrømmende. Værket tegner et komplet billede af en stort set glemt krig, der fik enorm betydning for de politiske forhold i Nordeuropa, og som for altid ændrede magtforholdene i regionen.

Sverige blev knækket som stormagt, Rusland blev den nye dominerende stormagt i Nordeuropa, Preussen begyndte sin udvidelse, og Ukraine mistede sin selvstændighed. Lyder navnene bekendt?

I et fængslende og episk sprog fortæller Dan H. Andersen om diplomatiske manøvrer, om spionage, opsnappede breve, krigsfanger og pestangreb. Han beskriver krigens store slag, men også dagliglivet i en hær og på et krigsskib.

En lang række kendte og ukendte personer optræder i værket. Der er fyrster og militærfolk som Karl 12., Peter den Store, Frederik 4. og Tordenskiold, men også de almindelige borgere og menige soldater, som prøver at overleve midt i krigens tummel.

Den københavnske borger, som skrev om de dage i juli 1700, da svenske krigsskibe bombarderede hovedstaden. Kvinden fra Skåne, som rejste til København, klædte sig ud som mand, giftede sig med en kvinde og blev kok på et af Tordenskiolds skibe. Den norske sømand, som hver dag skrev og tegnede i sin dagbog om livet om bord på et krigsskib.

Dan H. Andersen har ydet en kæmpe bedrift med dette værk, som er nomineret til Weekendavisens Litteraturpris, hvor vinderen bliver offentliggjort fredag 28. januar 2022 - med prisen følger 100.000 kroner.

Få dage inden kan du altså høre Dan H. Andersen selv fortælle om et komplekst europæisk opgør, som efterlod mange hundredtusinde mennesker døde og et Europa endegyldigt forandret.

Billetterne til foredraget finder du her.


Artikelbanner 2

Flere nyheder

  • Mobil-lille 1
  • Mobil-lille 2
  • Artikelbanner 5
  • Mobil-lille 3
  • Mobil-lille 4