html_5 Danmarks første anlæg placeres i Frederikshavn
Back
Mobil-stor 1
23.09.2021 | Af: Michael Frederiksen

Danmarks første anlæg placeres i Frederikshavn

Danmarks første anlæg til at producere flydende biogas, som er et grønt og CO2-neutralt brændstof, skal ligge i Frederikshavn. Det ventes færdigt i 2023 og giver arbejde til cirka 20 medarbejdere - senere 40-50.

Artikelbanner 1

Som de første i Danmark skal Nature Energy og MAKEEN Energy producere flydende biogas til færger og lastvogne. 

Biogasproducenten Nature Energy har indgået en aftale med MAKEEN Energy om at opføre Danmarks første anlæg til at producere flydende biogas, som er et grønt og CO2-neutralt brændstof.

Det placeres i den nye del af Frederikshavn Havn mellem M.A.R.S. og Stena Recycling på et 10.000 kvadratmeter stort areal. Her skal det forsyne den nordiske rederi- og transport-sektor, blandt andet forventes Samsø Rederi snart at benytte den danskproducerede, flydende biogas til færgedrift.


Nordic Liquefaction (NORDLIQ)
Selvom den danske produktion af biogas er rekordhøj, er der indtil nu ikke blevet produceret biogas i flydende form herhjemme.

Men det bliver nu ændret. Nature Energy vil i samarbejde med MAKEEN Energy opføre et såkaldt LBG-anlæg på havnen i Frederikshavn, der skal producere flydende biogas, som blandt andet kan bruges til færger og lastvogne. Nature Energy er Danmarks største biogasproducent, og MAKEEN Energy er specialister i udvikling af udstyr og projekter indenfor nedkølede gasser. Sammen har de oprettet et fælles selskab bag projektet, som har fået navnet Nordic Liquefaction (NORDLIQ).

- Det nye anlæg bliver det første af sin slags i Danmark, når det forventes at stå færdigbygget i midten af 2023. Det markerer derfor også et helt nyt kapitel for den grønne omstilling herhjemme, fordi det nu vil blive muligt for færger og lastvogne at tanke et grønt brændstof i form af flydende biogas på dansk jord, siger adm. direktør hos Nature Energy, Ole Hvelplund.

CCO hos MAKEEN Energy, Bo Larsen, ser frem til at realisere NORDLIQ-projektet, som kommer til at levere den første flydende biogas i Danmark.

- Flydende biogas bliver en vigtig del af fremtidens grønne brændstoffer, og derfor er vi stolte over at være med i dette projekt sammen med Nature Energy, som vil skabe nye veje til at sikre en effektiv grøn omstilling i transporten, siger han.

Rummer stort potentiale for tung transport
Mens lastvogne, der kører på flydende gas, er udbredte i lande som Tyskland, Norge og Sverige, er de endnu et særsyn i Danmark.

Det er nemlig ikke muligt for lastvogne at tanke hverken flydende naturgas (LNG) eller flydende biogas (LBG) på danske tankstationer, og det afholder mange gasdrevne lastvogne fra Danmark. Men det bliver forhåbentlig ændret nu, siger Ole Hvelplund:

- Flydende biogas er særligt efterspurgt i den tunge del af transporten, hvor der er stort behov for et grønt alternativ til de fossile brændstoffer, som stadig dominerer på vejene i dag. Derfor er vi stolte af at gå foran med opførelsen af dette anlæg, som vil gøre gavn i hele transportsektoren.


Understreger Frederikshavns strategisk vigtige placering 

Administrerende direktør i Frederikshavn Havn, Mikkel Seedorff Sørensen, er meget glad for placeringen af NORDLIQ:

- Vi er både glade for og stolte over, at NORDLIQ har valgt at placere deres anlæg i Frederikshavn. Det understreger vores strategisk vigtige placering mellem sejlruten ind i Østersøen og motorvejsnettet og er med til at styrke Frederikshavn Havns position som et grønt knudepunkt, mener havnedirektøren.

Mellem 60.000 og 100.000 skibe passerer hvert år tæt på Frederikshavn Havn, og en af de mulige aftagere af den flydende gas vil være Bunker One, som i samarbejde med NORDLIQ vil medvirke til salg og markedsføring til shippingindustrien.

- I Bunker One er vi ekstremt stolte over at have fået muligheden for at tilbyde den maritime sektor et danskproduceret produkt, som vi ser en større efterspørgsel på end nogensinde før, siger Peter Zachariassen, CEO i Bunker One.

En mere bæredygtig færgedrift 
Samsø Rederi har i dag en færge, der sejler på fossil flydende naturgas, der bliver fragtet til Danmark fra Holland, og selskabet ser frem til muligheden for at kunne fylde flydende biogas i tanken.

- En mere bæredygtig færgedrift er et afgørende fokusområde for Samsø Rederi, og nu kan vi snart gå skridtet videre og sejle på danskproduceret, flydende biogas. Det, synes vi, er interessant, og derfor forventer vi også at omstille til flydende biogas, når det kommende LBG-anlæg er opført, siger Carsten Kruse, færgedirektør i Samsø Rederi.

Stort skridt mod mere bæredygtig lastbiltransport
Brændstoffirmaet Q8 leverer allerede flydende naturgas (LNG) til Samsø Rederi, og Q8’s head of fleet & IDS, Gert Thomasen, ser et stort potentiale i danskproduceret, flydende biogas, der blandt andet vil kunne bruges på selskabets kommende tankanlæg i Padborg, der som det første i Danmark vil servicere den tunge transport med flydende gas.

- Vi vil gerne gøre det lettere for vores kunder at komme i gang med den grønne omstilling, og derfor vil det være et stort skridt på vejen mod en mere bæredygtig lastbiltransport, hvis vi i fremtiden kan levere danskproduceret flydende biogas. For flydende biogas er et meget relevant alternativ til den tunge transport, der ikke kan elektrificeres i morgen. Samtidig er den flydende biogas også interessant for vores marinekunder, der har fokus på alternativer til de traditionelle, fossile brændstoffer, siger Gert Thomasen fra Q8.

NORDLIQ forventer, at byggeriet af LBG-anlægget begynder senere i år, når byggetilladelsen er på plads.


Artikelbanner 2

Flere nyheder

  • Mobil-lille 1
  • Mobil-lille 2
  • Artikelbanner 5
  • Mobil-lille 3
  • Mobil-lille 4