html_5 Hvem skal tage sig af vores børn og vores syge?
Back
Mobil-stor 1
14.09.2021 | Af: DEBAT-INDLÆG

Hvem skal tage sig af vores børn og vores syge?

Byrådskandidat Jan Bjeldbak (V) har skrevet dette indlæg: I begyndelsen af september kunne Jobindex fortælle, at jagten på arbejdskraft nu har nået et niveau, der ikke er set siden tiden op til finanskrisen i 2007. En væsentlig årsag til problemerne er de små årgange, der i disse år søger ud på arbejdsmarkedet. For en uge siden fremlagde regeringen sin reform med det formål at øge beskæftigelsen.

Artikelbanner 1

I Frederikshavn Kommune har vi i snart mange år talt om mangel på faglærte arbejdere, og med mange maritime erhverv og mindre produktionsvirksomheder er det et vigtigt problem at få løst.

Vi må dog nok også vænne os til at snakke om mangel på arbejdskraft inden for en række velfærdsområder i for eksempel ældreplejen, på sundhedsområdet og i daginstitutionerne.

Flere kommuner som Skanderborg, Aarhus og Odder har læst skriften på væggen og har gang i en række tiltag for både at tiltrække flere til velfærdsuddannelserne, men også tiltag for at fastholde flere af dem, der allerede arbejder i disse sektorer. De diskuterer blandt andet muligheden for at anvende løn som konkurrenceparameter og om muligheden for at udbetale overarbejde frem for at afspadsere. Tiltag, der bestemt ikke er hverdagskost i den offentlige sektor.

I Frederikshavn Kommune er der på SOSU-området sat gang i et initiativ, og det ser ud til at virke. Allerede på uddannelsens grundforløb ansættes eleverne, og de kan dermed gennemføre hele forløbet på løn. Flere søger nu ind i på uddannelserne.

Men problemerne gælder jo som nævnt også andre faggrupper, og her har er der behov for at komme i gang med at sikre den arbejdskraft, der skal bruges på sygehuset, i ældreplejen, i børnehaverne og i folkeskolerne.

Jeg synes, det er på tide at sætte øget fokus på disse udfordringer. Det er områder, der skal prioriteres i det nye byråd. Der skal naturligvis lægges pres på folketingspolitikerne for at oprette de nødvendige uddannelser, men en måske lige så vigtig tilgang er at styrke samarbejdet mellem erhvervslivet, vores uddannelsesinstitutioner og kommunen.

Sammen kan vi øge chancerne for, at flere unge med ambitioner om at arbejde i vores velfærdserhverv kigger mod Frederikshavn.


Artikelbanner 2

Flere nyheder

  • Mobil-lille 1
  • Mobil-lille 2
  • Artikelbanner 5
  • Mobil-lille 3
  • Mobil-lille 4