html_5 Som lovet blev det nedslidte Arnes tur
Back
Mobiltop 1
15.10.2020 | Af: DEBAT-INDLÆG

Som lovet blev det nedslidte Arnes tur

Folketingsmedlem Bjarne Laustsen (S), valgt i Frederikshavn-kredsen, har skrevet dette indlæg: "Danmarkshistoriens største bluffnummer". Sådan sagde daværende statsminister Lars Løkke, dengang Mette fremlagde vores plan om at give nedslidte som Arne en ret til tidligere tilbagetrækning.

Artikelbanner 1

Han sagde, vi ikke kunne gøre det. Men nu er det gjort. I en kæmpe sejr for velfærdssamfundet har vi landet en aftale med DF og støttepartierne minus de Radikale.

Fremover vil du, som har været på arbejdsmarkedet eller i obligatoriske praktik i 42, 43 eller 44 år, når du fylder 61, kunne trække dig et, to eller tre år tidligere tilbage fra arbejdsmarkedet. Du behøver ikke gøre det - det er helt op til dig. Men hvis du vil, er det din ret.

Oven på de glade nyheder og mange lettede tilkendegivelser over Arne-aftalen har nogle af de borgerlige påstået, at aftalen er overflødig, fordi de, som vil få den nye ret, slet ikke er nedslidte nok. Hvis de var det, siger de borgerlige, havde de allerede fået seniorpension. I velfærdsaftalen var det en forudsætning, at der skulle være en efterlønsordning, den aftale brød de, derfor Arne-modellen.

De siger, kort sagt, det samme, som de hele tiden har sagt, og de er altså ikke kommet en dyt tættere på at forstå det. Det handler om at lade folk trække sig, INDEN de bryder så meget sammen, at de ikke kan træffe valget selv. Det er en frihed, vi giver landets allerhårdest arbejdende. En rettighed, de ikke skal visiteres til, som man skal med seniorpensionen.

Seniorpensionen har vi dog også forbedret som led i denne aftale. Fra 2024 vil man kunne få seniorpension, hvis ens arbejdsevne er nede på 18 timer om ugen, hvor det hidtil har gjaldt de, som var helt nede på 15 timer. Vi er nemlig ikke, som andre regeringer, ude på at fjerne velfærden, men på at forbedre den.

Arne-rettigheden vil i høj grad gavne faglærte og ufaglærte. Det er de mennesker, der i forvejen lever kortest tid efter pensionsalderen. Det er også den af arbejdsmarkedets grupper, hvor der er flest tilfælde af dødsfald inden pensionsalderen. Argumenterne for at de skulle få det for let, fordi nogle af dem nu kan trække sig et par år tidligere, hvis de har lyst, holder simpelthen ikke.

Nogle kommentatorer kalder aftalen for en hævn over de borgerlige og Radikale, fordi det var dem, der udhulede efterlønnen. Det er i hvert fald en hævn på vegne af Arne og andre med de mest anstrengende og længste arbejdsliv.


Artikelbanner 2

Flere nyheder

  • Artikelbanner 3
  • Artikelbanner 4
  • Artikelbanner 5
  • Artikelbanner 1
  • Artikelbanner 2