html_5 Nu beskyldes han for at ødelægge fortidsminder
Back
Mobiltop 1
28.09.2020 | Af: Michael Frederiksen

Nu beskyldes han for at ødelægge fortidsminder

Hans Andersen, der tidligere på året stod frem som én af de to sigtede i sagen om klit-hærværk i Skagen, er igen havnet i mediernes søgelys. Nu beskyldes hans virksomhed, City-Ejendomme Aalborg, for at ødelægge fortidsminder i det centrale Aalborg.

Artikelbanner 1

DR oplyser, at City-Ejendomme Aalborg seks gange de seneste fem år er blevet meldt til Slots- og Kulturstyrelsen af Nordjyllands Historiske Museum.

Alle seks gange har virksomheden fået et såkaldt standsningspåbud. Det betyder, at City-Ejendomme Aalborg er blevet beordret til at stoppe deres arbejde, indtil arkæologer har undersøgt, hvad der er blevet fundet. Men i flere tilfælde var skadet sket.

- Konsekvensen har været, at der er gået væsentlige fortidsminder tabt. Det vil sige fortidsminder, hvor vi aldrig får kendskab til, hvilken karakter de har haft, fortæller afdelingsleder for arkæologi på Nordjyllands Historiske Museum Torben Sarauw til DR.

Det er blandt andet såkaldte kulturlag fra middelalderen med rester efter bygningsværker og bolværk, der ifølge museet er gået tabt i forbindelse med City-Ejendomme Aalborgs anlægsarbejde.

By- og Landskabs-rådmand Hans Henrik Henriksen (S), Aalborg Kommune, vil nu gå ind i sagen.

- Det er nødvendigt, at vi aftaler nogle spilleregler for de projekter, som City-Ejendomme har i den centrale bykerne i Aalborg, hvor der kan være noget af historisk værdi. Det gør ondt i maven på mig, når jeg hører det her. Jeg synes ikke, det er i orden, at man på den måde sådan set skalter og valter med vores kulturarv.

Slots- og Kulturstyrelsen har siden 2015 udstedt 11 standsningspåbud i alt. Dermed står Hans Andersen og hans firma for over halvdelen af det samlede antal.

Byggeleder Johnny Tøttrup mener ikke, at City-Ejendomme Aalborg er skyld i, at der er gået bevaringsværdigt materiale og fortidsminder tabt, som Nordjyllands Historiske Museum ellers hævder. Han hævder desuden, at Nordjyllands Historiske Museum behandler City-Ejendomme Aalborg uretfærdigt.

- Min fornemmelse er, at museet kører hårdere på City-Ejendomme. Andre steder i landet har vi en fornemmelse af, at man har et tæt samarbejde med entreprenører og grundejere. Her kommer man pludselig på pladserne og udsteder standsningspåbud, på trods af at de har deres daglige gang på pladserne, siger Johnny Tøttrup tli DR.


Artikelbanner 2

Flere nyheder

  • Artikelbanner 3
  • Artikelbanner 4
  • Artikelbanner 5
  • Artikelbanner 1
  • Artikelbanner 2