html_5 Monument afsløret, men de skyldige skal straffes
Back
Mobiltop 1
27.09.2020 | Af: Kanal Frederikshavn

Monument afsløret, men de skyldige skal straffes

Lørdag eftermiddag var Paradiskajen i Frederikshavn et sted for eftertænksomhed og stilhed. Her mindedes man de 159 mennesker, der mistede livet ved mordbranden på færgen Scandinavian Star for 30 år siden.

Artikelbanner 1

Natten mellem 6. og 7. april 1990 var Scandinavian Star på vej fra Oslo til Frederikshavn, da der udbrød flere brande ombord. Siden dengang er det blevet slået fast, at brandene var påsatte, men et egentligt ansvar er aldrig blevet placeret. Og det har stor betydning for de overlevende, der i dag var til stede ved mindehøjtideligheden.

- Der er nogen, der siger: "Det er 30 år siden. Hvordan kan I blive ved med at gå og have føleleser i det her?" Men det kan vi godt, fordi der ikke er nogen, der er dømt i sagen, siger Hanne Lind Nielsen til TV2 Nord.

Hun var ombord på Scandinavian Star den skæbnesvangre nat i foråret 1990. Sammen med sin mand sov hun i en kahyt, da hun vågnede midt om natten og lugtede røg.

- Vi overlevede heldigvis, men de familier, der mistede børn og forældre, siger hun, inden hun tier et øjeblik og fortsætter: Det er jo helt ubeskriveligt.

Branden skulle komme til at sætte dybe spor i både Norge Danmark, og ikke mindst lokalt i Nordjylland. Derfor har Mike Axdal, talsmand for Scandinavian Stars Danske Støtteforening, kæmpet for at få et mindesmærke til Frederikshavn, der skal ære de liv, der gik tabt for 30 år siden.

- Nu kan folk få en glæde ved at komme og besøge monumentet og sende nogle tanker til de mennesker, som de har haft kær og har mistet, siger Mike Axdal, der selv mistede sin far og bror i mordbranden.

- Vi har nu sat Scandinavian Star på havnen, og her får den lov til at være de næste mange år, fastslår Mike Axdal.

Også for området i og omkring Frederikshavn har tragedien haft stor betydning.

- Det er så stor en del af vores historie, at men næsten kan sige, at det er et ar i denne by, siger Birgit S. Hansen, borgmester i Frederikshavn Kommune.

- Og vi skal heller ikke stoppe med at snakke om det, for det er en del af vores forståelse og bearbejdning, at vi bliver ved med at have samtalen, siger hun.

Selvom det er tre årtier siden, Scandinavian Star brød i brand, er såret ikke helet for de overlevende.

- Det her er ikke et punktum. Det kommer først, når de skyldige bliver straffet for deres gerninger, siger Hanne Lind Nielsen.

Og Mike Axdal er enig.

- Vores kamp for at få belyst alle forholdene kører, og den bliver ved, indtil der er kommet et retsligt punktum i sagen, siger han.

Folketingsmedlemmerne Bjarne Laustsen (S) og Søren Søndergaard (EL) var blandt talerne lørdag eftermiddag. Sidstnævnte er enig med Mike Axdal i, at kampen for retfærdighed fortsætter.

- Det går simpelthen ikke længere. 21. oktober afholder folketingets retsudvalg en høring om sagen, og til november har en bred kreds af partier indkaldt til en debat i folketinget. Jeg håber, at dette bliver en anledning til, at der nu bliver gjort op med fortiden og gennemført en tilbundsgående undersøgelse af sagen, sagde Søren Søndergaard.

Arrangementet på Paradiskajen varede i godt tre timer. Efter to bevægende timer, hvor der blandt andet blev sendt 159 miljøvenlige balloner til vejrs til minde om ofrene på Scandinavian Star, sørgede Østre Gasværk for en - trods alt - optimistisk afslutning med en timelang koncert.


Artikelbanner 2

Flere nyheder

  • Artikelbanner 3
  • Artikelbanner 4
  • Artikelbanner 5
  • Artikelbanner 1
  • Artikelbanner 2