html_5 Per Larsen: Vi var hjælpeløst uforberedte
Back
Mobiltop 1
05.06.2020 | Af: DEBAT-INDLÆG

Per Larsen: Vi var hjælpeløst uforberedte

Folketingsmedlem Per Larsen (C), valgt i Nordjylland, har skrevet dette indlæg: Rigtig glædelig grundlovsdag. Det er jo lidt specielt i år, hvor det er med håndsprit og på video.

Artikelbanner 1

Covid-19 gør, at vi må holde afstand, undvære hinandens selskab med madkurven, fællessangen under bøgetræer og alt det skønne, vi forbinder med en rigtig grundlovsfest.

Vi elsker og hylder jo frihedsrettighederne og alle de gode principper og intentioner, som grundloven bygger på.

Og netop nu oplever vi så indskrænkelser i vores frihed. Det er ikke på grund af hverken stavnsbåndet eller enevælde. Det er en usynlig, men dødelig virus, som har lagt begrænsninger på vores liv og adfærd.

Grundlovsdag har altid stået meget stærkt for mig. Netop 5. juni sidste år - altså selve grundlovsdag - kommer til at stå mest tydeligt, da det netop var den dag, jeg blev valgt til Folketinget.
Det har i den grad ændret mit liv. Farvel til mit dejlige job og mine skønne kolleger hos Hedegaard i Nørresundby og goddag til København, til Christiansborg, til Folketinget og til en fantastisk konservativ folketingsgruppe - hvor samarbejde, flid og ordentlighed er de bærende elementer.

Det er en rigtig stor ære at opnå vælgernes tillid, og jeg nyder hver dag på Christiansborg.

De politiske resultater kommer langsomt, men sikkert. Mit først beslutningsforslag - i kampen for at undgå, at børn og unge begynder at ryge - blev vedtaget af et stort flertal i Folketinget. Og prisen på cigaretter hæves til 60,- kr. pakken.

Jeg har også stillet forslag om at uddanne nogle flere praktiserende læger, men desværre er det kun Venstre og Dansk Folkeparti, der støtter det helhjertet. Dog har forslaget skubbet til regeringen, og jeg håber, at det kan forhandles igen, når der skal laves et større forlig om en ny sundhedsreform.

Rygning og manglen på familielæger er to problemer, der gør sig gældende i hele landet. Men jeg har aldrig lagt skjul på, at jeg også vil kæmpe for Nordjylland!

Vi skal ha’ den 3. Limfjordsforbindelse, og der skal snart til at ske noget. Nordjylland skal ikke kobles af, og vi skal ikke begrænses i muligheden for at skabe vækst og udvikling.

Fiskerne skal have mulighed for at fange nogle fisk til den store nordjyske fiskeindustri.

Landmændene skal have mulighed for at drive deres landbrug, så vi kan udvikle vores fødevareindustri.

Ja, kort sagt, så skal hele det nordjyske erhvervsliv - med hele viften af små, mellemstore og de meget store virksomheder - have de bedste muligheder for at drive virksomhed i Nordjylland.

Nordjylland skal også have førertrøjen på, når det gælder den grønne omstilling. Ressourcerne skal udnyttes bedre. Vi skal tænke CO2-reduktion ind hele vejen rundt. Minimere affaldet, reducere forbruget af energi og fremme bæredygtighed.

Der er nok at kæmpe for!

MEN så kom ”Den ubudne gæst”, som Dronning Margrethe benævnte covid-19 i sin tale til nationen.

Det vendte op og ned på vores hverdag. Også i Folketinget.
Vedtagelse af særlovene, hvor Folketinget gav regeringen næsten uanede beføjelser til at håndtere corona-krisen, var den mest vidtgående lovgivning, jeg nogensinde har oplevet.

Ikke mindst her på grundlovsdag er det ubehageligt at tænke på, at regeringen med særloven i hånden har mulighed for:

at tvangsbehandle og tvangsvaccinere befolkningen.
at ekspropriere udenom almindelige hensyn.
at bruge magt og udkommandere politiet, når borgere forsamles.
at tvinge folk i karantæne.

For bare at nævne nogle af de mest iøjnefaldende ubehageligheder.

Men når et enigt Folketing gik så langt - og jeg skal sige, at vi fik ændret enkelte elementer, såsom at der skal en dommerkendelse til, hvis myndighederne skal ind i private hjem - så var det jo, fordi vi nærmest var skrækslagne for, hvad Covid-19 kunne udvikle sig til i Danmark.

Vi havde jo fulgt udviklingen i først Wuhan-provinsen i Kina og siden i Sydeuropa, hvor Italien og Spanien var de hårdest ramte.

Når man ser sundhedsvæsenet i EU-lande næsten bryde sammen og dødsfald i tusindvis, så bliver man jo forskrækket. Når rustvogne bliver utilstrækkelige og erstattet af korteger af militære lastbiler, som fragter de døde – ja, så kan man næsten ikke gøre nok for at undgå lignende tilstande i Danmark.

Jeg skal ikke trætte jer med alle mellemregningerne, men kun konstatere, at vi var hjælpeløst uforberedte.

Skiftende sundhedsministre, sundhedsmyndighederne og andre politikere og fagfolk har ikke prioriteret beholdning af værnemidler såsom masker, handsker, visirer, håndsprit og andre ting til beskyttelse. Vores testkapacitet var hjælpeløs ringe, og vores beredskabsplan var nærmest ikke-eksisterende.
Dette på trods af at vi tidligere har været truet af SARS i 2002, og i 2012 var det MERS, der truede. Her taler vi altså virusser med en dødelighed på 10-35 pct.

Det skal der selvfølgelig hankes op i. Vi skal ALDRIG komme i sådan en situation igen, og nu er der også opbygget testkapacitet, og vi har masser af værnemidler på lager.

Men konsekvenserne er og har været voldsomme. Vi var nødt til at udvise den største forsigtighed.

Fodbremsen blev trykket i bund og håndbremsen samtidig også trukket.

Samfundet blev lukket ned. Virksomheder blev tvangslukket, andre valgte selv at lukke ned, og omkring 200.000 danskere har enten mistet deres arbejde, eller er blevet sendt hjem med lønkompensation.

Vi kan glæde os over, at Danmark har en robust økonomi, for milliarderne fyger jo ud af statskassen i et omfang, vi ikke har fantasi til at forestille os.

Vi taler måske 400-500 milliarder kroner, bare her i år. Det er 10 gange så mange penge, som det koster at bygge alle supersygehusene i Danmark. Ja, det nærmer sig et halvt års statsbudget.

Alligevel er den hårde sandhed, at virksomheder går konkurs, og mange mister deres livsværk.

De økonomiske konsekvenser vil være langvarige - ja, det vil tage mange år at afvikle den statslige gæld.

Heldigvis er dødstallet begrænset, og i den store sammenhæng går vi nok ud af 2020 med færre døde end vanligt, da vi jo ikke har haft influenza i år, selvom hvert enkelt dødsfald er tragisk.
Men vi bevæger os hen imod at have covid-19 under kontrol, og måske forsvinder den helt, selvom det tager tid. Derfor er der grund til at være optimistisk på vegne af folkesundheden denne grundlovsdag.

De fleste af os skal jo nyde sommeren i Danmark i år. Og det er jo i grunden ikke så ringe.

Vi fik en forsmag på det danske sommer-vejer i Pinsen, og jeg er så optimistisk at tro, at det bliver en fantastisk sommer.
  
Vi får mulighed for at nyde dejlige Danmark, med de skønne badestrande, solmodne danske jordbær og de lange lune sommeraftener.

Og når vi ikke er spredt for alle vinde, men er i Danmark, så får vi de bedste muligheder for at være sammen med familie og slægtningen og alle dem vi ellers ikke får set nok til i årets løb.  Jeg glæder mig.

God Grundlovsdag og rigtig god sommer !


Artikelbanner 2

Flere nyheder

  • Artikelbanner 3
  • Artikelbanner 4
  • Artikelbanner 5
  • Artikelbanner 1
  • Artikelbanner 2