html_5 - Den eneste fejl var, at vi ikke allesammen døde
Back
Mobiltop 1
08.04.2020 | Af: Michael Frederiksen

- Den eneste fejl var, at vi ikke allesammen døde

Hanne Lind Nielsen fra Skanderborg er glad for, at der nu kommer et monument i Frederikshavn til minde om de 159 mennesker, der mistede livet for 30 år siden i mordbranden på færgen Scandinavian Star, som var på vej fra Oslo til Frederikshavn.

Artikelbanner 1

Monumentet på Paradiskajen skulle været afsløret i går ved en mindehøjtidelighed på 30 års dagen for den tragiske brand. Arrangementet er udsat på grund af COVID-19. Fundamentet er dog støbt, og Hanne Lind Nielsen tog turen fra Skanderborg til Frederikshavn med sin datter for at lægge blomster på fundamentet.

- Det er godt. Jeg vil gerne have et monument. Jeg kan sende et minde til alle de mennesker, som omkom. Det sender også et signal til omverden. Hallo, det kan f..... ikke været rigtigt, at den danske og norske stat er så ligeglade med så mange mennesker, sagde Hanne Lind Nielsen til Kanal Frederikshavn.

Hun var ombord på Scandinavian Star, da færgen brændte. Hun fulgtes med sin mand, og inde i hendes mave lå parrets første barn, datten Marie Louise Lind Nielsen. De overlevede.

Hanne Lind Nielsens kropssprog denne tirsdag middag i Frederikshavn talte sit tydelige sprog.

- Jeg har det ad h... til. Jeg har slet ikke sovet i nat. Det gør stadig mest ondt, at sagen ikke bliver taget op. Myndighederne er ligeglade. De tager det ikke alvorligt. Det er det værste. Sådan har det været fra dag 1.

Hun var på barsel i april 1990 og havde derfor valgt at rejse med sin mand til Norge. Han havde lige åbnet sin egen vognmandsforretning.

- Vi var heldige. Vi mistede kun vores firma, og det er jo småting i forhold til alle dem, som mistede livet. Det var heldigvis vindstille og klart vejr. Havde det været dagen før eller efter, var ingen af os overlevet, vurderer Hanne Lind Nielsen.

Hendes mand brækkede armen under redningsaktionen på Scandinavian Star. Det kostede firmaet, fordi der ikke var råd til at ansætte afløsere, og forsikringen dækkede ikke, da firmaet var nystartet.

Efter 30 år har Hanne Lind Nielsen stadig ikke fundet ro i sjælen, når det gælder mordbranden.

- Nej, det har jeg ikke. Det er magtesløshed over, at nogen kan være så ligeglade med så mange mennesker. Den eneste fejl var, at vi ikke allesammen døde. Skibet var jo en dødsejler. Det sagde jeg allerede til min mand, da vi kørte ombord. Jeg var kun med i Norge, fordi jeg gik på barsel. Derfor krævede jeg også, at vi fik en kahyt. Normalt sov han jo bare i lastbilen. Først var der ingen kahyt, men så fik vi alligevel én, og det reddede vores liv - sammen med flere andre ting.

I Hanne Lind Nielsens hoved er der 30 år efter stadig mange billeder af de glade mennesker, som fredag aften spiste og hyggede sig på færgen.

- Specielt to familier, som sad sammen, husker jeg. De skulle hjem på påskeferie. Halvdelen af de to familier blev udryddet. Jeg kan bare se børnene. Det er forfærdeligt. Det kommer aldrig til at stoppe, så længe politikerne ikke tager ansvar.

Hun følger dokumentarserien om Scandinavian Star på DR1, som sendes seks mandage, og hun håber stadig på, at retfærdigheden snart sker fyldest.

- Det håber jeg. Det har jeg besluttet, men det her årti bliver det sidste, hvor vi hyler over magtesløsheden. Nu skal der komme en afklaring. Jeg tror på det, og det vil give ro i sjælen, siger Hanne Lind Nielsen.

Mordbranden er uopklaret. Pårørende har kritiseret efterforskningen af branden og mener, at branden var et forsøg på forsikringssvindel.


Artikelbanner 2

Flere nyheder

  • Artikelbanner 3
  • Artikelbanner 4
  • Artikelbanner 5
  • Artikelbanner 1
  • Artikelbanner 2