html_5 Nabo truede med at skære tre børn i små stykker
Back
Mobiltop 1
16.01.2020 | Af: Kanal Frederikshavn

Nabo truede med at skære tre børn i små stykker

Hvordan kommer man videre med sit liv, når ens nabo har truet med at slå hele familien ihjel og skære tre børn i små stykker? Den udfordring står en familie i Vejlegade i Frederikshavn med efter en dramatisk mandag aften.

Artikelbanner 1

Naboen, en mand på 26 år, er blevet varetægtsfængslet i fire uger. Han er anbragt på en psykiatrisk afdeling. Men på første sal i Vejlegade går den familie, som han truede med at slå ihjel, rundt og savner hjælp fra deres læge, kommune og boligforening.

Familien ønsker at være anonym. Kanal Frederikshavn kender naturligvis deres navne. Der er tale om en 26-årig mor fra Kosovo, som har boet i Danmark siden 1999. Faderen er 27 år og fra Bosnien. Begge taler fint dansk. De fortæller om mandagens oplevelse, mens vi sidder i deres hjørnesofa i stuen i Vejlegade. Deres tre børn på 10 måneder samt tre og fire år er hjemme. Det samme er en moster og Lise E. Pedersen, børnenes "reserve-bedstemor", som bor i en anden opgang i Vejlegade.

- Jeg tænkte kun på at beskytte mine børn og kone
Mandag aften havde moderen netop badet de to yngste børn og børstet tænder. De lå i sengen, da de pludselig kunne høre en banken på væggen. "Nu kommer jeg med en kniv og dræber jer", lød det.

Kort efter stod naboen foran hoveddøren. Det kunne moderen og faderen se igennem kighullet. Han sparkede til døren og forsøgte at åbne den. Da cylinderen er defekt, frygtede familien, at naboen lykkedes med at bryde ind.

- Vi bliver bange, børnene råber, og jeg går i panik, for hvad er det lige, jeg skal gøre, siger moderen.

Faderen vælger at stille sig op foran døren for at blokere naboens forsøg på at bryde ind i lejligheden.

- Jeg tænkte kun på at beskytte mine børn og kone, indtil politiet kom. Jeg er normalt ikke en stærk person, men den aften har jeg aldrig været stærkere i mit liv. Han skulle ikke ind i vores lejlighed. Så kunne der ske det værste for min lille familie, siger faderen.

Naboen råber, at han først vil dræbe manden og derefter kvinden, inden kan skærer de tre børn i små stykker.

- Det var meget voldsomme ord, han kom med, og jeg kunne også godt se, at han stod med en kniv. Jeg tænkte, om det var i dag, at mine børn, mand og jeg skulle dø. Jeg var i panik, men heldigvis sagde min mand: Ring til politiet, forklarer moderen.

Politiet var hurtigt fremme, men inden de kom, forsøgte naboen at bruge sin kniv til at åbne døren. Der er mærker efter det i dørkarmen.

- Jeg brugte alle mine kræfter på at holde døren. Jeg gav ikke slip. Hvis jeg gjorde det, ville mine tre små børn komme til skade. Det drejede sig jo bare om få sekunder, husker faderen.

- Politiet lavede et fantastisk arbejde
Politiets tilstedeværelse ændrede situationen. Naboen gik nu ind i sin lejlighed.

- Vi følte os mere trygge, da politiet kom hurtigt. Vores hjerter faldt lidt mere på plads. Okay, nu skulle vi bare samarbejde med politiet, tænkte moderen.

Politiet bad familien komme ned fra første sal. Det gjorde de meget hurtigt. Faktisk så hurtigt, at børnene næsten ingen tøj havde på. På vej ned hørte moderen, at naboen nu truede med at sprænge en gasflaske i luften i sin lejlighed. Det førte til en større evakuering i området.

- Politiet lavede et fantastisk arbejde. De kom hurtigt, fik folk ud og samarbejdede. De gav os professionel hjælp. Det kan ikke beskrives, hvor glad man bliver, når man ser politiet lave sådan et stort arbejde. De reddede os ud og beroligede beboerne i området, roser moderen.

Forståeligt nok var det ikke meget søvn, som den stærkt chokerede familie fik natten til tirsdag. Og moderen er ikke ligefrem imponeret over den hjælp og information, hun efterfølgende har forsøgt at få.

- Min egen læge siger, at vi selv skal betale halvdelen, hvis vi skal til psykolog. Det har vi slet ikke råd til. Min sagsbehandler hos kommunen har henvist mig til vejledning hos en psykolog. Selvfølgelig kan jeg bruge det, men jeg har mere brug for at blive hørt og få at vide, hvad jeg kan gøre for at komme videre. Det samme gælder mine børn. Vi har brug hjælp, så vi igen tør gå udenfor, når børnene skal lege og af sted i børnehave.

- Frederikshavn Boligforening skal åbne deres øjne
Da Kanal Frederikshavn ankom, turde moderen ikke åbne døren. Hun ville vide, hvem der bankede på, inden hun åbnede døren, som i øvrigt var barrikaderet. Det skyldtes udelukkende mandagens voldsomme oplevelse. Naboen flyttede ind for fire måneder siden, og der var ingen uoverensstemmelser mellem parterne inden mandag aften.

Den 26-årige nabo er indtil 10. februar anbragt på en psykiatrisk afdeling, men bag de røde mursten i Frederikshavn Boligforenings lejligheder i Vejlegade står spørgsmålene i kø hos det unge par. De ønsker et klart svar fra boligforeningen om, hvad der skal ske nu, for de har ikke lyst til at være nabo med den 26-årige mand.

Boligforeningen besøgte familien allerede tirsdag formiddag, og moderen har også talt i telefon med Frederikshavn Boligforening.

- Desværre siger de, at de har tavshedspligt, så de kan ikke fortælle mig, hvad der kommer til at ske, selv om det er mig, som står her og ikke ved, hvad jeg skal gøre. Jeg ønsker, de forklarer mig, hvad der kommer til at ske. Om vores nabo flytter, eller vi kan få en midlertidig lejlighed. Jeg kan ikke bruge til noget, at de siger, de har tavshedspligt, for jeg er utryg. Frederikshavn Boligforening skal åbne deres øjne og give os en forklaring. Jeg har to andre naboer, som kommer op til mig og spørger, om jeg har hørt noget, men jeg ved ingenting, siger moderen frustreret.

- Jeg ser hans ansigt for mig
Faderen er også meget berørt at situationen, og han fældede flere gange en tåre, da Kanal Frederikshavn var på besøg.

- Jeg har det meget svært. Jeg har angst. Jeg kan ikke sove, for jeg er bange for at lukke mine øjne. Når jeg gør det, ser jeg hans ansigt for mig. Jeg ser hele situationen igen og hører de ting, han sagde. Jeg forstår ikke, hvorfor han har gjort det, og hvad hans plan var, siger den 27-årige bosnier.

"Reserve-bedste" Lise E. Pedersen oplyser, at mandagens hændelse påvirker mange i kvarteret.

- Jeg spærrer også min dør nu, fordi jeg er bange for, der skal ske noget, selv om jeg bor i naboejendommen. Det er frustrerende, at familien har haft denne ubehagelige oplevelse. Jeg elsker dem. Vi har det godt sammen, og vi hjælper hinanden, siger Lise E. Pedersen.


Artikelbanner 2

Flere nyheder

  • Artikelbanner 3
  • Artikelbanner 4
  • Artikelbanner 5
  • Artikelbanner 1
  • Artikelbanner 2