html_5 Patienter kommer hurtigt under kniven i Fr.havn
Back
Mobiltop 1
30.11.2019 | Af: Kanal Frederikshavn

Patienter kommer hurtigt under kniven i Fr.havn

En ny praksis på Håndkirurgisk Afsnit i Frederikshavn har forenklet processen og skruet gevaldigt op for farten, så patienter, der lider af karpaltunnelsyndrom, nu sparer adskillige måneders ventetid.

Artikelbanner 1

Karpaltunnelsyndrom. Det er nok ikke et ord, der siger de fleste ret meget, men det er navnet på en håndlidelse, som kan give snurren i fingrene, smerter og problemer med at bruge hånden normalt.

Lidelsen rammer op til fem procent af befolkningen. Tidligere har det taget flere måneder at få udredt og behandlet karpaltunnelsyndrom, men nu har Håndkirurgisk Afsnit i Frederikshavn, som hører under Aalborg Universitetshospital, forenklet processen og skruet gevaldigt op for hastigheden, så patienterne sparer adskillige måneders ventetid i forhold til tidligere.

- Det er sjældent, folk klager over at komme til hurtigt. Det er ikke altid, det passer ind i planerne, når vi ringer to dage efter, at patienterne er blevet henvist, men der er generelt stor tilfredshed og forundring over, at det kan gå så hurtigt, siger overlæge Bent Lange fra Håndkirurgisk Afsnit i Frederikshavn til TV2 Nord.

Vivi Hedegaard fra Sæby er en af dem, der allerede har været turen igennem en operation for karpaltunnelsyndrom. Fra hun gik til lægen, gik der bare en uge, før hun var opereret.

- Jeg blev fuldstændig forbavset. Jeg kom ind på klinikken og 20 minutter efter var det overstået. Inden for en halv time var jeg kørt hjem igen. Det er helt fantastisk, siger Vivi Hedegaard.

Tidligere skulle patienterne først henvises fra egen læge til en neurofysiolog. Så skulle man henvises videre til forundersøgelse, inden den endelige operation. En proces, der kunne tage flere måneder.

I dag er det lavet helt om i Frederikshavn. Patientens egen læge kan henvise direkte til Håndkirurgisk Afsnit, hvor en læge med ultralyd kan konstatere, om patienten lider af karpaltunnelsyndrom. Få minutter senere kan man blive opereret på et nybygget operationsleje på sygehuset i Frederikshavn.

- Det er gået helt efter planen. Vi overholder den behandlingstid på fire uger, der er, siger Bent Lange.

Ifølge afsnittets egne patienttilfredshedsundersøgelser har den kraftigt accelererede proces ikke givet hverken dårligere behandling eller sure patienter.

- En målrettet indsats fører som regel til gode resultater, og vores resultater er helt på højde med international standard, siger Bent Lange til TV2 Nord.

Den nye udrednings- og behandlingspraksis begyndte i januar 2018, og siden da er godt 1100 patienter blevet behandlet.


Artikelbanner 2

Flere nyheder

  • Artikelbanner 3
  • Artikelbanner 4
  • Artikelbanner 5
  • Artikelbanner 1
  • Artikelbanner 2