html_5 Ny bekendtgørelse er en rigtig byfestdræber
Back
Mobiltop 1
12.11.2019 | Af: DEBAT-INDLÆG

Ny bekendtgørelse er en rigtig byfestdræber

Folketingsmedlem Bjarne Laustsen (S), valgt i Frederikshavn-kredsen, har skrevet dette indlæg: Danske gøglere og kræmmere frygter for deres liv med rette, fordi Transport og Boligministeriet vil have en ny bekendtgørelse B 18 til at træde i kraft 1. januar. Hvis det kommer til at ske, vil det komme til at gå ud over vores kulturarv her i Danmark.

Artikelbanner 1

I Danmark er vi netop et samfund, der kendes på vores fællesskab og vores lyst til at blive underholdt og ikke mindst gøre en god handel, men det kan snart være slut, fordi foreningerne By- og Markedsfester og Festudlejerene siger samstemmende, at det bliver alt for dyrt og besværligt i fremtiden, hvis man skal til at have private brandrådgivere til at lave og dokumentere disse forhold, som kommuner og beredskaberne tidligere tog sig af.

Forhistorien er kort fortalt den, at Jysk Sengetøjslager byggede et nyt stort højlager, Jysk Distributionscenter, Uldum, som er en kæmpemæssig lagerbygning, der efter sigende var Nordeuropas største. Efterfølgende opstod der en diskussion om, hvilke brandkrav i form af brand, redning og ikke mindst materialevalg der skulle stilles, når der i fremtiden skulle bygges lignende høj- og frostlagre.

Den diskussion stod på i mere end 10 år og endte med, at den tidligere regering flyttede hele brandmyndigheden og reglerne fra Beredskabsstyrelsen over til Transportministeriet. Dernæst kom en ulykkelig brand på Farsøhthus i Allingåbro på Djursland, hvor tre ældre mennesker desværre indebrændte, og det viste sig senere, at kommunen havde givet en dispensation fra automatiske brandmeldere, fordi brandstationen lå i meget kort afstand fra plejehjemmet. Sådan nogle sager får altid pressen, enkelte organisationer og nogle folketingsmedlemmer til at komme med forslag, som de end ikke selv har kendt konsekvenserne af.

Og nu ligger der et udkast til en ny bekendtgørelse, som vil pålægge de mange foreninger, som ofte er drevet af frivillige og som ud over at give folk en god oplevelse, skabe en god stemning, så den traditionelle danske hygge kan udfolde sig i fuldt flor, forhåbentlig kan kaste et pænt lille overskud af sig, som kan bruges på ungdomsarbejdet i for eksempel den lokale boldklub.

Sagen er nemlig den, at bekendtgørelsen lægger op til at erstatte den kommunale sagsbehandling med private brandrådgivere, som skal have mindst 1300 kroner i timen for at løse en opgave, som i dag bliver løst til alles tilfredshed og er sikkerhedsmæssigt forsvarlig, nu skal liberaliseres og privatiseres, så selv små byfester i fremtiden kan få en regning på 50.000 kroner eller mere for at lave disse planer.

Det er en rigtig byfestdræber, de der har gang i. Jeg har tilladt mig at spørge, både hvad det vil koste for store og små markeder i fremtiden: Hvad vil det for eksempel koste ekstra for Skagen Festival, sportsstævner som Cup No.1, Rødspætte Cup og Skaw Cup, julemarkeder, Forårsfest i Nellemanns Have? Og hvad vil det i det hele taget koste, når det er tanken, at Tour de France skal starte her i Danmark.

Vi må simpelthen få stoppet alt det bureaukrati, der er, når frivillige vil arrangere en byfest, hvor det ikke er unormalt, at man skal skrive op til en 30-40 forskellige ansøgninger, når der skal holdes en byfest, og nu vil man så skabe et marked for private rådgivere, der vil gøre, at endnu flere byfestkomiteer vil segne under de ny byrder.

Jeg har for længst foreslået, at dette regeltyranni burde stoppe, og vi burde lave et koncept, der hedder "En fest, en ansøgning". Det er på tide, at der bliver lyttet til det frivillige Danmark, der alt for længe har lidt under disse helt urimelige krav. Jeg håber, der vil være et flertal for at undtage telte og midlertidige konstruktioner for disse byrder, ellers vil vi ikke komme til at se mange plakater med aktiviteter som byfester til næste år.


Artikelbanner 2

Flere nyheder

  • Artikelbanner 3
  • Artikelbanner 4
  • Artikelbanner 5
  • Artikelbanner 1
  • Artikelbanner 2