html_5 Læsø fejrer på søndag Tanghusenes Dag
Back
Mobiltop 1
08.10.2019 | Af: Kanal Frederikshavn

Læsø fejrer på søndag Tanghusenes Dag

Læsø fejrer Tanghusenes Dag på søndag 13. oktober, og du er inviteret. Første weekend i efterårsferien står i tanghusenes tegn med oplevelser for alle aldre på Læsø.

Artikelbanner 1

Lørdag fester Østerby Havn, når museumsskibet Samka fra Marstal ankommer med tørret ålegræs i bigballer, høstet ved Møn. Og søndag kan du rundt omkring på Læsø komme under tangtag og selv mærke den unikke historie om et fattigt øsamfund, der måtte bruge af naturens materialer for at overleve de barske forhold.

- Hvert år fejrer Læsø arbejdet med at redde øens sidste tanghuse fra forfald. Følg med, når Henning og hans mandskab demonstrerer Læsøs unikke tængeteknik under udskiftning af det gamle tag på Amalies Hus, som er omdrejningspunkt for dagens mange aktiviteter. Og vær med til at fortsætte fortællingen om denne rige kulturarv med dit besøg, opfordrer Gitte Melchiorsen, Læsø Turist- og Erhvervsforening.

De fleste af de gamle tanghuse er i privat eje. Men på Tanghusenes Dag kan du komme helt tæt på flere af husene – både de restaurerede og de næste i rækken, der skal have nyt tag. Så her kan du gribe chancen for at se både nye og gamle tangtage.

Der er arrangeret rundvisning langs Tanghusruten, som også kan opleves på egen hånd eller som orienteringsløb i børnehøjde. Og fra Amalies Hus er der hestevognskørsel og en hop on/hop off-bus i fast rute, så du er sikker på at opleve flere tanghuse på samme dag. Når sulten melder sig, kan der købes både frokost, hjemmebagt kage og snobrød.

Børnene bliver bestemt heller ikke snydt! Har du nogensinde prøvet et tangsjippetov? Det har Prinsesse Josephine og Prins Vincent. Og nu får du også chancen for at lege med tang: Sjippe, lege kryds og bolle og boltre dig i en stor bunke tørret ålegræs.

- Du kan samtidig være kreativ med tang og andre materialer fra naturen på Læsø. Kinderne bliver bare rødere på de kære børn, når de er på Læsø, siger Gitte Melchiorsen.

Læsø søger om optagelse på UNESCO’s tentativliste. Og det arbejde vil Poul Christensen (Syde-Poul) fortælle mere om. Flere events og oplæg vil tikke ind i løbet af dagen, så du kan blive meget klogere på, hvor vigtigt kapitlet om Læsøs tanghuse er for danmarkshistorien. Og forhåbentlig vil det snart skrive sig ind i verdenshistorien også.

Tanghusprojektet på Læsø skylder stor tak til alle de frivillige, som er med til at bære historien videre til eftertiden. Og ikke mindst en stor tak til A.P. Møller Fonden, Slots- og Kulturstyrelsen, Augustinus Fonden, Realdania og Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, som har gjort det økonomisk muligt at realisere Læsøs drøm om at bevare sin rige kulturarv – tangtagene. Et arbejde, som projektgruppen satser på skal munde ud i optagelse på UNESCO’s verdensarvsliste.


Artikelbanner 2

Flere nyheder

  • Artikelbanner 3
  • Artikelbanner 4
  • Artikelbanner 5
  • Artikelbanner 1
  • Artikelbanner 2