html_5 Drikkevandsskandale truer i Frederikshavn
Back
Mobiltop 1
20.08.2019 | Af: Kanal Frederikshavn

Drikkevandsskandale truer i Frederikshavn

Politikerne i Frederikshavn Kommune siger blankt nej. Alligevel vil regionen sige ja til en entreprenør, der vil grave og udvinde råstoffer tæt på sårbare drikkevandsboringer i Åsted vest for Frederikshavn.

Artikelbanner 1

Kommunens vandchef forstår ikke, at der nu skal gives tilladelse til at grave grus og udvinde råstoffer netop her.

- Hvis man graver ned tæt på grundvandet, så er der kortere vej til en forurening, og det synes vi ikke, man skal gamble med, siger Lars P. Østergaard, forsyningschef i Vand & Varme i Frederikshavn Forsyning, til TV2 Nord.

Grundvand er en begrænset ressource i landsdelen. Samtidig skal der leveres mere og mere vand – blandt andet til havneudvidelserne i Frederikshavn og Skagen.

- Forsigtighedsprincippet er altafgørende, især i den her landsdel. Hvis vi ikke passer på, er vi bange for, at der er større risiko for tilstrømning af gødning, kvælstofpesticider, som vi ser flere steder i Danmark – med kildepladser, der er lukket, mener Lars P. Østergaard.

Sagen om drikkevandet til borgerne i Frederikshavn Kommune har stået på i nogen tid, og senest har et enigt byråd igen afvist, at Region Nordjylland giver tilladelse til at grave grus ovenpå borgernes drikkevand.

- Vi er bange for, at vores drikkevand bliver ødelagt. De er nødt til at tage politisk ansvar inde i regionen. Vi er også en del af regionen. Frederikshavn Byråd har jo hele tiden sagt, at vi ikke vil have de her råstofindvindinger, for vi vil gerne bevare vores drikkevand. Vi har i øvrigt råstoffer nok til de næste 24 år her i Frederikshavn, så det behøver vi ikke mere af, siger Anders Brandt Sørensen (S), medlem af Plan- og Miljøudvalget i Frederikshavn Kommune, til TV2 Nord.

Per Larsen er et af de regionsrådsmedlemmer, der hidtil har valgt at respektere kommunens nej tak, men nu synes han ikke, at regionen kan strække den længere.

- Det er sådan lidt med hånden vredet om på ryggen, at vi nu går ind og accepterer. Det må være ok, når miljøklagenævnet har en praksis der siger, at der skal graves her, når nu det har været udlagt som graveområde. Så må vi bøje os for det, siger regionsrådsmedlem Per Larsen (C) til TV2 Nord.

Hvorfor kan man ikke fortsætte med at sige nej?

- Hvis vi siger nej en gang til, så virker det som en tom demonstration, og det synes jeg ikke, der er nogen grund til. Nu har den været længe nok undervejs, så nu skal vi have givet den tilladelse, så lodsejeren kan komme til at grave det grus, lyder det fra Per Larsen.

Anders Brandt Sørensen forstår ikke argumentet.

- Jeg synes det er overraskende, at man ikke lytter til os, der skal drikke det vand, der kommer ud af hanerne heroppe, siger han.

Nordjyllands Regionsråd behandler sagen med drikkevandsboringerne i Frederikshavn onsdag.


Artikelbanner 2

Flere nyheder

  • Artikelbanner 3
  • Artikelbanner 4