html_5 Folkeklubben leverede musik til hjerte og hjerne
Back
Mobiltop 1
09.02.2019 | Af: Jørn Spelling

Folkeklubben leverede musik til hjerte og hjerne

Da Folkeklubben første gang gæstede Frederikshavn for en fem-seks år siden, var det for et fåtalligt publikum, og derfor havde man denne gang satset på Maskinhallen til deres besøg fredag aften. 

Artikelbanner 1

Men her havde man forregnet sig. Folkeklubbens fanskare er vokset støt siden, og derfor var koncerten blevet flyttet til Det Musiske Hus, hvor en tætpakket sal kunne nyde bandet og det særegne og charmerende tekstunivers, som sangskriver Kjartan Arngrim er mester for.

Folkeklubben består af Kjartan Arngrim (sang og rytmeguitar), Rasmus Jusjong (trommer og diverse analog og elektronisk percussion) og Rasmus Dall (guitar, synth, elpiano og sang). Med sig på turneen havde de også Ida Duelund på kontrabas, elbas og elpiano).

Ida Duelund kom som den første på scenen og startede åbningsnummeret ”Cohiba Zanzibar” med kontrabas og bue, inden de tre øvrige trådte ind. Og herfra kørte det så bare derudaf med bl.a. ”Vikaren”, ”Alle vil vide hvorhen”, ”Flammende hjerter”, ”Slå flint”, ”Par nr.7”, ”Hvis jeg ku’”, ”Sort tulipan” og ”Falden gud” inden første sæt sluttede med hyldesten til Kim Larsen og Frank Jæger ”Åh at være en høne”, som publikum var med på fællssang.

Var stemningen høj i første sæt, så eskalerede den kraftigt i andet sæt, der startede med ”Missionshotellet” (med reminiscenser af C.V. Jørgensen ”well, well,well”). Og da de et par numre inde sættet startede på ”For pengene” kom stemningen i salen næsten på kogepunktet og publikum skrålede ivrigt med. Det høje tempo blev holdt med bl.a. ”Tænker tit”, ”Fedterøv”, ”Ikke endnu en vinter”. Koncerten sluttede med ”Danmarksfilm” , men selvfølgelig ville publikum ikke slippe Folkeklubben, så til at runde aftenen af spillede de som ekstranumre den afdæmpede ”Late night summer Jesus” for så til slut at få salen til at koge igen med ”Torben Ulrich”.

Folkeklubben er som de selv siger ”klubben for folket og folkets klub” (navnet stammer i øvrigt fra en gammel LP ”En aften i folkeklubben” fra 1965 med Cæsar, Per Dich og Povl Dissing), og det er helt klart, at de vil fortælle historier med deres sange, der på en gang et sjove og charmerende, men samtidig har både vid og bid.

Som noget af teksten lyder i ”Danmarksfilm”: ”Det er godt, for det der er op’ i dit hoved” og det passer meget godt på Arngrims sange. Han refererer da også tit i sin snak til litterære forfattere og filosoffer, så indirekte er det en opfordring til at læse noget mere, blive klogere på verden.

Musikalsk havde sangene på en ekstra skrue på dynamikken i live-udgaverne og Arngrims rytmeguitar spillede fint sammen med Dalls snart lyriske figurer snart aggressivt spil på den elektriske. Jusjong krydrede rytmen med alt fra full-power trommespil til blot at slå rytmer med to trommestikker mod hinanden, mens Ida Duelund også fik lov at brillere på et par numre.

Det var en aften, hvor man virkelig fik en på opleveren også noget til hjernen.


Artikelbanner 2

Flere nyheder

  • Artikelbanner 3
  • Artikelbanner 4