html_5 Stort event levendegør besættelseshistorien
Back
Mobil-stor 1
21.05.2022 | Af: Kanal Frederikshavn

Stort event levendegør besættelseshistorien

I weekenden 4.- 5. juni kan man få én på opleveren til eventet ”Bangsbo Fort 4045”, som Nordjyllands Kystmuseum står bag.

Artikelbanner 1

Programmet til det store to-dages event er spækket med spændende oplevelser i form af statistgrupper fra hele landet, militære køretøjer, mobile kanoner, omvisninger, foredrag samt en masse forskellige aktiviteter.

I den første weekend i juni 2022 kan man atter glæde sig til nogle helt enestående oplevelser i de historiske rammer på Kystmuseet Bangsbo Fort. Her står Nordjyllands Kystmuseum bag eventet ”Bangsbo Fort 4045”, hvor man blandt andet kan møde statister klædt ud som levende soldater, der giver et indblik i, hvordan de tyske soldater levede på et befæstningsanlæg. Der vil også være amerikanske og engelske soldater - den fjende som de tyske soldater afventede kunne forsøge at trænge gennem den tyske atlantvold, hvilket skete den 6. juni 1944 i Normandiet.

”Bangsbo Fort 4045” havde premiere sidste år 5. juni, og på trods af corona-pandemien fik eventet en forrygende start med 1.000 besøgende, og der var stor begejstring både blandt de besøgende og de mange statister, der deltog i programmet.

Eventet er tænkt som en genkommende årlig begivenhed, og Nordjyllands Kystmuseum har en klar strategi om, at ”Bangsbo Fort 4045” fortsat skal udvikle sig i de kommende år, således at eventet kan tiltrække gæster fra ind- og udland.

Eventet på Kystmuseet Bangsbo Fort 4. og 5. juni vil fremfor alt give de besøgende én på opleveren. Ud over de grundlæggende formidlinger og udstillinger på befæstningsanlægget, så kan man glæde sig til et væld af enestående oplevelser i form af levende soldater og militært materiel.

I weekenden, hvor arrangementet finder sted, så markeres 78-året for de allieredes landgang i Normandiet, som var begyndelsen på enden af den tyske besættelse af Europa. Med dette som afsæt så vil det igen være muligt at opleve de stridende parter være samlet på Bangsbo Fort - dog på en noget mere fredelig facon end for 78 år siden. Nordjyllands Kystmuseum har været heldige at få nogle af de bedste formidlere og ildsjæle til at deltage i eventet, og de glæder sig til at fremvise deres udstyr samt til at formidle deres store viden om emnet til interesserede publikummer.

På græsplænen lige uden for museumsbygningen vil den allierede lejr være placeret. Oplev her den, efter datidens standard, topmoderne amerikanske hærs køretøjer, udstyr og mandskab. Se de forskelligartede uniformer, som soldaterne bar, og kom tæt på de grønne køretøjer. Hele området vil emme af dæk, motorolie og militært grej, og man kan næsten høre historien komme til live, når motorerne startes op. De allieredes sejr over aksemagterne sikrede fred, frihed og demokrati verden over, og dette ihukommes med en levende påmindelse om de soldater, som sikrede sejren.

De tyske bunkers i området på Bangsbo Fort vil være bemandede af tyske soldater og summe af liv. Besøg en bunker og oplev den trykkende atmosfære mens du ser hvordan soldaterne boede samt hvordan disse bunkers var indrettede. Se hvordan en tysk soldat var klædt på, og hvilket udstyr de havde med sig. I løbet af dagen vil du også kunne opleve de tyske soldater gå patruljer i området. Måske er du også heldig at få lov til at møde de tyske befalingsmænd i kommandobunkeren, hvorfra de sørger for at alt forløber som det skal. Artikelbanner 2

Flere nyheder

  • Mobil-lille 1
  • Mobil-lille 2
  • Artikelbanner 5
  • Mobil-lille 3
  • Mobil-lille 4