html_5 Væsentligt nemmere at lave et anstændigt budget
Back
Mobiltop 1
13.08.2020 | Af: DEBAT-INDLÆG

Væsentligt nemmere at lave et anstændigt budget

Borgmester Birgit S. Hansen, Frederikshavn Kommune, har skrevet dette indlæg forud for de politiske forhandlinger om budgettet for næste år: Vi kan lave et bedre budget for borgerne end vi har kunnet længe.

Artikelbanner 1

Vi står lige foran budgetlægningen for det kommunale budget for 2021. Jeg vil gerne orientere om, at det bliver væsentligt nemmere end tidligere at lave et anstændigt budget.

Jeg er klar over, at alt er relativt, og man kan mene: Det var sørme også tiltrængt! Og spørgsmål som "hvor meget bedre?", trænger sig på.

Når vi ser på de tal, vi kender - og det er de fleste - ja, så har vi godt 64 millioner varige penge mere at gøre godt med næste år. Varige penge er penge, som kommer hvert år fremover. Vi har derudover cirka 28 millioner puljepenge til næste år. Det er engangspenge, og vi kan ikke vide, om vi får dem året efter. Uanset hvad, så er de gode at få.

Alt det her handler om statslige tilskud, udligning og puljer. Tallene er bedre end nogensinde for vores kommune.

Vi har nogle kendte økonomiske udfordringer for cirka 40 millioner kroner. De skal dækkes af. Det er på socialområdet og arbejdsmarkedsområdet. Men hvor er det godt at kunne dække af for de økonomiske udfordringer.

Vi kan altså skabe et bedre serviceniveau til næste år. Signalet er fortsat, at børnene, ældre og handicappede skal prioriteres.

Der er dog et lille men. Vi har et tilbagevendende problem: Faldende indbyggertal. Tilskud, udligning og puljer er også udregnet efter antal indbyggere. Derfor kan vi, med langt lys på, se ind i faldende tilskud og udligning.

Det skal vi arbejde os ud af. Det gør vi med øget bosætning, flere arbejdspladser og gode tilbud. Det knokles der for hver eneste dag i kommunen, fra erhvervets side og fra mange andre gode aktører, der vil dette område. Mere om det en anden gang.

Budskabet her er: Vi kan, for næste år, lave et bedre budget for borgerne end vi har kunnet længe!


Artikelbanner 2

Flere nyheder

  • Artikelbanner 3
  • Artikelbanner 4
  • Artikelbanner 5
  • Artikelbanner 1
  • Artikelbanner 2