html_5 DF'er: Kristian Thulesen Dahl er stadig den rette
Back
Mobiltop 1
10.07.2020 | Af: Marcus Linkhorst

DF'er: Kristian Thulesen Dahl er stadig den rette

Kristian Thulesen Dahl er stadig den rette. Sådan lyder det fra DF’s enlige byrådsmedlem i Frederikshavn Kommune, Flemming Rasmussen, trods partiets markante fald til valget og i målingerne. 

Artikelbanner 1

Seneste Voxmeter-måling gav DF 5,4 procent. Ved valget for et år siden fik de 8,7 procent, som var en stor nedtur sammenlignet med valget i 2015, hvor DF med 21,1 procent af stemmerne havde status som Danmarks næststørste parti. De dårlige meningsmålinger gider Flemming Rasmussen ikke læse.

- Ikke lige i øjeblikket. Men de procenter holder ikke. Jeg tror nogenlunde, vi kan holde minimum det niveau, vi har nu, siger Flemming Rasmussen til Kanal Frederikshavn.

Men skal de ikke højere op?

- Jo jo, det skal de også gerne. Det var jo udgangspunktet ved valget. Efter super-valget i 2015 (hvor DF blev største blå parti med 37 mandater, red.), der vidste vi godt, at det her kommer vi aldrig til at gentage lige foreløbig. Det var jo hele flygtningesituationen og den politiske situation generelt, der var lige til os der. Og vi vandt. Vi vandt også EU-valget i efteråret stort. Det var vores super-periode.

Men hvad er det, der er gået galt? Flemming Rasmussen peger på, at vælgerne efter super-valget i 2015 troede, at DF kunne føre deres politik uændret igennem, men peger på, at partiet ikke havde 90 mandater, som kræver flertal.

I og med, at intet går DF’s vej i øjeblikket, er det også naturligt at stille spørgsmålstegn ved, om Kristian Thulesen Dahl stadig er den rette DF-formand. Det mener Flemming Rasmussen. Dog skal han lige have skærpet profilen.

- Det synes jeg. Kristian er dygtig, det er han. Han skal bare lige have have skærpet profilen lidt. Det har han så fået gjort på EU-fronten, og det er fint.

Hvis DF får et dårligt valg ved kommunalvalget i 2021, vil det være tredje dårlige valg i træk. Men er Kristian Thulesen Dahl færdig som formand, hvis det sker? Flemming Rasmussen tøver, da han får spørgsmålet.

- Jeg tror ikke, det er det, der kommer til at afgøre det. Men han har haft et hårdt år, erkender Flemming Rasmussen.

Morten Messerschmidt som formand? En ung mand, der kan komme ind med en ny profil og forny partiet, som de måske har brug for.

- Morten er jo skarp og god, en dygtig debattør. Morten fik et super-valg til EU i 2015, og så laver han det, han laver dernede - og det er ikke en gang afgjort endnu. Manden kan være helt uskyldig, og så har DF og Morten selv lidt under det.

Valget i 2015 endte med at gøre DF til det største blå parti med 37 mandater. De endte ikke i en regering, selvom de var det mest magtfulde parti i de fire år, hvor blå blok havde flertal, da DF var afgørende for blå bloks flertal med så mange mandater. Men grunden er, at Venstre og DF er uenige på EU, og det kan ikke gå i en regering, mener Flemming Rasmussen.

- Det kan man godt sige bagefter. Men du skal tænke på, at Venstre og Lars Løkke havde det EU-valg efterfølgende, som vi vandt. Vi siger nej til EU, de siger kraftigt ja. Det med stridigheder i en regering, hvor vi ville sige nej, men de ville sige ja til EU, det kunne de ikke finde ud af.

DF havde mandater nok til at presse sig ind i en regering - og måske Statsministeriet, men det var ikke det, DF ville. DF ville gerne indgå i en regering, men Lars Løkke ville ikke have DF med i en regering. Og det har DF hørt meget om siden.

- Det havde han, men hvem skulle vi så gøre til statsminister? Det er jo lige det. DF gik ikke efter nogen statsministerpost. Men det var sådan, det skete. Og jeg har selv snakket med Kristian Thulesen Dahl om det, og han siger, at Lars Løkke ikke ville danne regering med DF. Men det vil vi egentlig gerne, men vi kunne godt se problemstillingen i det med EU. Og det var der mange vælgere, der blev skuffet over. Man kan jo ikke se, hvad en vælger forventer, men den er vi blevet skudt i skoene mange gange, når vi snakker med vælgere.

Flemming Rasmussen erkender dog, at DF med det valgresultat i 2015, burde sidde i regeringen, men EU var en knast i forhold til det.

- Jo, det burde man nok, men det er jo de grunde, som jeg lige har nævnt. Men de havde jo meget indflydelse, men det var bare ikke synligt for vælgerne.

Alt går galt i DF i øjeblikket. Vælgerne flygter. Byrådsmedlemmer skifter til Nye Borgerlige. Så hvad er det egentlig, der går galt? En skarp holdning skal de have ifølge Flemming Rasmussen, der er glad for, at DF nu vil officielt ud af EU.

- Min mening er, at vi skal have en klar og skarp holdning. Det skal være helt klar og tydeligt, hvad DF mener. Og jeg mener også, at det er simpelt og klart. Vi vil ud af EU - i hvert fald en afstemning om det. Og så passer vi ellers bare vores politik, som er ældre og at passe på den ældre del af befolkningen. Det er altså vores kerneområder.

Men bliver det ikke sværere for jer med udlændinge, når Nye Borgerlige er kommet ind og med ældre, når Socialdemokratiet også er der?


- Nye Borgerlige har haft en væsentlig betydning ved seneste valgresultat, hvor de napper en pæn del af vores vælgere, og så var der Paludan, der tog nogle. Det var altså sådan noget, der blev taget fra DF. Og så vidste vi jo godt, at vi ikke kunne opnå samme resultat. Men det var jo en voldsom stor nedtur, synes jeg. Vi havde regnet med at gå ned med halvdelen maksimum. Men ikke så stort, som det blev, det havde vi sgu ikke set komme.

DF er ikke længere det mest indvandrerkritiske parti i Folketinget efter Nye Borgerliges indtræden. Det er dog ikke et problem. Men Pernille Vermund, hun siger mange mærkelige ting om DF, mener Flemming Rasmussen.

- Vi har kæmpet med det her i 24 år uden, at Nye Borgerlige har været der, og det er os, der har stået for kampen. Nu kommer de så ind,  og Pernille Vermund siger mange mærkelige ting om Dansk Folkeparti. Og det, hun siger, det passer ikke, hun siger det bare.

Hvad er det, hun siger, der er mærkeligt og som ikke passer?

- Hun spørger, om vi vil begrænse muslimske bønnekald, men det er os, der har ført den dagsorden frem de sidste mange år. Så hun prøver hele tiden at chikanere DF på alle de måder, hun kan. Og det er klart, vi var alene på den front indtil sidste valg. Og det er klart, det er der nogle vælgere, der hopper over til Nye Borgerlige. Ligesom der også er nogen, der hopper over på Socialdemokratiets udlændingepolitik. Fordi Socialdemokratiet de siger et, men de gør noget andet helt konsekvent på udlændingefronten, mener Flemming Rasmussen,

Socialdemokratiet har også sagt, at de vil være strammere på udlændingeområdet. Det er dog fladet ud igen, mener Flemming Rasmussen.

- Hvis den enkelte vælger mener, at Socialdemokratiets udlændingepolitik var meget god, så var den i perioden 2015-2019. Efter valget er den dog helt fladet ud.

Noget af det, der var knasten i sidste års finanslovsforhandlinger mellem regeringen og Radikale Venstre, var udlændinge. Det er dog ikke ensbetydende med en stram udlændingepolitik fra regeringens side. Det viser bare, at de har en stram udlændingepolitik i forhold til de Radikale, som er "lost forever", som Flemming Rasmussen udtrykker det.

Jakob Ellemann har ikke fået nogen speciel god start som formand for Venstre. Blå blok er heller ikke blevet samlet siden valget i 2019, der blandt andet endte med, at Konservative gav regeringen forhandlingsmandat, men som Venstre ikke gjorde.

- Det ser lidt svært ud i øjeblikket. Det må vi nok erkende. Og så de seks milliarder, vi pludselig skal spytte i EU, det er Konservative og Venstre helt med på, det kan vi ikke stemme for.

Flemming Rasmussen tror heller ikke på, at Ellemann er den, der kan samle blå blok.

- Nej, jeg kunne bedre lide Lars Løkke.

Hvad så med Søren Pape?

- Nej, han er også for blød.

Hvem i Folketinget vil være den bedste leder af blå blok udover Lars Løkke?

- Inger Støjberg er en fantastisk god politiker. Hun kan sige tingene på en fornuftig måde, og hun mener det. Det er det vigtige. Ellemann-Jensen er sgu for radikal i mine øjne. Han mangler lidt.


Artikelbanner 2

Flere nyheder

  • Artikelbanner 3
  • Artikelbanner 4
  • Artikelbanner 5
  • Artikelbanner 1
  • Artikelbanner 2